5.20.2014

Stilformer

Jeg og Kristine i klassen min er plukket ut til å være med på et par møter på BLOK (Blomsterdekoratørfagets opplæringskontor) for å jobbe med stilformer. En lærer har utviklet noen spesielle stilform kort i forbindelse med hennes master-oppgave. Dette er en fin sjanse for meg til å lære mye og gå dypere i faget. 
I blomsterdekoratørfaget finnes det fem ulike stilformer som vi jobber med til en hver tid. Det er viktig å kunne lage produkter som er tilpasset de ulike stilformene og vite kjennetegnene til de, slik at du kan vise kundene at det finnes mye ulike produkter som gir helt forskjellige uttrykk.

Klassisk stilform:
- Klar og lukket form
- Ingen bevegelse eller vekst
- Runde former (egner seg best)
- Få sorter blomster
- Blomstene står med hode mot hode

Stilepoker:
- Antikken
- Renessansen
- Senere klassisismer
- Empire 1800-70



Dekorativ stilform:
- Holdes innenfor en ytre form
- Mange sorter blomster
- Likheter
- Store mengder
- Frodighet
- Dybdeforskjeller (indre og ytre rom)
- Dominans av former, mindre bruk av linjer

Stilepoker:
- Gotikk
- Barokk
- Rokokko



Vegetativ stilform:
- Asymmerti og uregelmessighet
- Fra knopp til utsprunget blomst
- Gjenskape naturen, ikke kopiere
- Åpen uttrykksform

Stilepoker:
- Hippiebevegelsen -organisk arkitektur
- Miljøbevegelsen
- Art nouveau


Formal stilform:
- Uregelmessig rytme
- Asymmetri
- Hovedblomst skal framheves ved bruk av kontraster
- Få sorter
- Enkelhet

Silkepoker:
- Modernismen
- Funksjonalismen
- Abstrakt kunstretning
- Minimalismen



Transparent stilform:
- Svak ytre form
- Leken og luftig
- Uhøytidlig
- Lag på lag
- Gjennomskinnelig
- Urolig uttrykk
- Dominans av linjer
- Bevegelse

Stilepoke:
Postmodernismen (1970-95)


Dette er de fem ulike stilformene i blomsterdekoratørfaget. Det er viktig at blomsterdekoratørene har kunnskaper om dette. Selv om veldig få kunder vet hva som er faglig riktig er det utrolig viktig å vise yrkesstolthet, kunnskap og kunne forklare det ved bruk av faglig språk. Dette gir tillit til kunden.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar