4.30.2014

Prøve eksamen, Uke 17

Jeg hadde prøve eksamen forrige uke, som gikk over tre dager. I blomsterfaget har man en obligatorisk eksamen i blomster som går over tre dager. Da kommer det også en sensor fra en annen skole eller fra BLOK (Blomsterdekoratørfagets opplæringskontor).

Vi hadde valget mellom tre oppgaver og jeg valgte brude-oppgaven. Vi fikk en forberedelsesdag til å planlegge, skisse og lage arbeidstegninger. Neste dag var utførelsen av arbeidstegningen, der vi lagde produktene. Siste dag var det fremføring av produktene for lærer og elever.

Oppgaven lød slik:

Oppgave 1.
Katarina og Olav skal gifte seg.
De ønsker følgende:
·        - Brudearbeid som er tilpasset den hvite blonde-kjolen til Katarina
·        - Corsage til Olav som passer til kjolen. Han har hvit dressjakke med knapphull.
·        - Borddekor til bordene i Theatercafeen i Drammen.

Jeg gjorde analyse av brude og kjolen, og videre analyse av rommene i Theatercafeen.


Her kommer det bilder av resultatene:
Borddekor i Theatercafeen i Drammen.



Corsage til Olav.

Brudearbeid tilpasset kjolen til Katarina. Jeg valgte å lage en pyntet hårbøyle med slør bak.





Jeg ser veldig frem til eksamen i starten av juni. Da skal jeg oppdatere det her på bloggen!




4.07.2014

Vegetativ krans

Vi fikk i oppgave å lage en vegetativ krans.

Materialliste:
  • Mose
  • Halmunderlag
  • Lyng
  • Galaxy-blader
  • Bjørkeris
  • Nelliker
  • Ranunkler
  • Iris
  • Gerbra











4.03.2014

Brud historie

1700-tallet: Blomster til bryllup hadde i tidligere tider gjerne en symbolsk betydning, men det var først nå at det begynte å bli mer vanlig med en liten blomsterbukett. Den tradisjonelle buketten regnes som en videreføring av gammel skikk. Blomsterbuketten, som et smykke for bruden, er likevel en relativt ny tradisjon og tradisjonen kommer antakelig fra området rundt Frankrike. På 1700-tallet bar bruden ofte en liten bukett festet på kjolen. 
1800-tallet:I Tyskland ble det på midten av 1800-tallet vanlig at bruden bar en bukett av levende blomster i hånden, mens i Norge kom skikken enda senere. Det var vanelig at bruden bare en liten, tett bukett med korte stilker. Den kunne gjerne ha papir mansjett eller tyll. Denne typen bukett kan sammenliknes med det vi idag kaller Biedermeier-buketten, som tidligere først var vanlig til ball.

Dette er et bilde av en myrtekrans som var populær på slutten av 1800-tallet.

I 1840 ble det laget bukettholdere som buketten ble satt ned i. Mot slutten på 1800-tallet førte velstand de øvre sosiale lagene til overdreven bruk av blomster. Bukettene ble kjempestore og fikk en skiveaktig form. Buketten fungerte som et representasjons-objekt som viste hvor velstående familien var.

Rundt århundreskiftet (1899-1900) startet en svært omfattende oppbygging av gartnerier, noe som førte til store endringer da det plutselig ble mulig å få tak i langstilkede blomster hele året. Dette resulterte i en brudebuketttype som på tysk ble kallt "Wasserfall". Prinsenne Diana's brudebukett som er en typisk "wasserfall" bukett.
En typisk wasserfall bukett. (Bilde fra Google)

I 1920 årene måtte moten endres igjen, fordi blomstermoten alltid følger klesmoten, og nå var det mer moderne med kjoler uten markerte livslinjer. Buketten ble holdt i armkroken og kalt for armbukett eller favnbukett. Bukettene varofte laget av bare et blomsterslag, men wasserfall buketten ble fortsatt stadig brukt. 


Favnbukettene og wasserfallbukettene ble brukt frem mot 1960, der det skjedde en utvikling. Bukettene skulle stadig være mindre og mer dråpeformet.Bukettene var relativt enkle i form, men begynte etterhvert å variere mer i både form og fasong etterhvert som utvalget av materialer økte.

I1970-årene ble den enkle, formale buketten særlig populær, etterfulgt av en periode med små, tette og runde buketter i begynnelsen av 1980-årene for den engelske dråpeformen igjen kom på moten her i Norge.
En typisk favnbukett (Bilde fra Google)

I dag blir det laget nesten alle former for brudebuketter og brudearbeider. Dette gjelder både, teknikk, valg av blomster og farger form. Det blir laget ulike moderne versjoner av både biedermeier, favnbukett, wasserfall og rankede buketter. Det blir også brukt små, runde buketter med èn sort blomster, som er klassisk i stilformen. I dag blir det som regel lagt størst vekt på at buketten skal passe til antrekket og hvordan bruden er som person, og evt. spesieller ønsker.



Her er noen bilder av ulike brudebuketter og arbeider som i dag brukes: (Bilder er private og fra BLOKs YOU brudeshow i Oslo spektrum november 2013.



















Praksis hos Finn Schjøll Sentrum (del 2)

Jeg er utplassert hos Finn Schjøll Blomster og Kransebinderi AS i en to ukers periode nå før påskeferien. Her kommer det litt bilder av ting jeg har gjort foreløpig: 

To buketter jeg lagde i dag til salgs:


Jeg har varebehandlet en del varer, som cymbidium, eucalypthus, oliven, kala osv.

Jeg fikk også oppgave om å endre noen utstillinger, ta ned det gamle og ta opp noe nytt





Utstillingen ved kassaområdet:

Jeg har også vært å levert litt blomster i sentrum.
Det kommer mer om resten av denne periodens praksis om ikke så lenge!